În perioada 17-18 ianuarie 2019, s-a desfășurat la Strasbourg (Franța), conferința internațională: La naissance de la Grande Roumanie dans son contexte national et international. Reuniunea a fost organizată de Universitatea din Strasbourg sub patronajul generalului Marc Ollier, guvernatorul militar al Strasbourgului și comandant al Brigăzii 2 blindate.  Direcțiunea științifică a conferinței a fost asigurată de Ana Maria Gârleanu- Guichard, maitre de conférence la Universitatea din Strasbourg și profesorul Jean-Noël Grandhomme (Universitatea Lorraine). Manifestarea științifică a făcut parte din sezonul cultural Franța -România ce se desfășoară în perioada 1 decembrie 2018-14 iulie 2019.
    Au participat cadre didactice universitare, cercetători, specialiști  din centre  de învățământ și cercetare  din  Franța, Belgia, Bulgaria, Canada, România,  Serbia. Din partea  Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară au luat parte cercetătorii Petre Otu și Șerban Cioculescu.  Petre Otu a prezentat comunicarea: Fin de la Grande Guerre. La Roumanie reprendre les hostilités. (Sfârșitul Marelui Război. România reia ostilitățile), iar Șerban Cioculescu a abordat tema : La Roumanie entre les deux guerres: alliances et securité collective. (România între cele două războaie mondiale ; alianțe și securitate colectivă)
    Participanții au putut viziona o expoziție consacrată Misiunii Militare Franceze în România (1916-1918), condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, organizată de Institutul cultural român de la Paris. Un obiect de  mare interes istoric și muzeistic l-a reprezentat trompeta Labroche. Georges Labroche (1896-1969) a fost unul dintre cei trei trompeți care au anunțat prin intermediul acestui instrument des utilizat în războaie, Armistițiul din 11 decembrie 1918.

 
 
Top