Conferința științifică: „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman – un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”

 

13 decembrie 2017, Sala „Alba Iulia”, Cercul Militar Național

 

     Conferința a fost organizată de Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară și Secretariatul general al Ministrului Apărării Naționale.

      Domnul Mihai Fifor, ministrul apărării naționale a transmis un mesaj participanților la reuniune. La rândul lor, general Nicolae Ionel Ciucă, șeful Satului Major al Apărării și doamna Olga Macarie, nepoata mareșalului Constantin Prezan, au rostit alocuțiuni în deschiderea conferinței.

    Lucrările conferinței au fost moderate de Codrin MUNTEANU, secretarul general al Ministerului Apărării Naționale  și general maior (ret.) Mihail E. IONESCU, directorul Institutului pentru studii olitice de apărare și istorie militară.

  Reuniunea științifică a dezbătut detaliile tehnice ale proiectului de reabilitare, problematica primei restaurări din anul 1965, istoricul monumentului și legendele sale, confruntările din 1916 de pe Valea Prahovei, rolul reginei Maria ca inițiatoare a proiectului, etc.

      Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Fundația Culturală Bartoc au organizat o expoziție ce a cuprins documente, fotografii, medalii privind Crucea de pe Muntele Caraiman.

    La conferință au participat  cercetători, istorici, arhitecți, ingineri, reprezentanți ai administrației centrale și locale, specialiști în managementul fondurilor europene și în IT, ziariști etc.

 

*

*        *

 

     Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial”, construită între anii 1926-1928 pe Muntele caraiman, la inițiativa regelui Ferdinand și a Reginei Maria, „întru slava și memoria eroilor prahoveni căzuți în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei, a devenit reper al văii Prahovei și unul din simbolurile naționale.

     Monumentul este inclus în grupa A a Listei monumentelor istorice (monumente istorice de valoare națională sau universală), iar la această dată se află într-o stare avansată de degradare și are nevoie de reparații majore.

     Ministerul Apărării Naționale și-a asumat sarcina reabilitării monumentului în anul 2015. Ea a revenit Secretariatului general care a întreprins ample demersuri pentru identificarea soluțiilor tehnice de finanțare și de management a operațiunii. Reabilitarea va fi finalizată în anul 2020. 


Participarea la reuniunea comună SAC/CSC
a Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate
Stockholm (Suedia), 16-18 octombrie 2017 
 
        Dr. Carmen Sorina Rîjnoveanu a participat, în perioada 16-18 octombrie 2017, la reuniunea comună a Consiliului Consultativ Superior (SAC) și Comitetului Director Permanent (CSC) ale Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate care a avut loc la Stockholm, Suedia. Dr Rîjnoveanu a participat în calitate de președinte a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) și membră a Comitetului Director Permanent (CSC) din cadrul Consorțiului PfP. La eveniment au participat președinții și co-președinții grupurilor de lucru din cadrul Consorțiului PfP și delegați ai NATO, Pentagonului și Centrului „George C. Marshall” din Germania. Lucrările au fost conduse de general Keith Dayton, directorul Centrului “George C. Marshall” din Garmisch, Germania.
      Agenda de lucru a reuniunii SAC/CSC a cuprins prezentarea principalelor proiecte derulate de grupurile de lucru din cadrul Consorțiului PfP și a inițiativelor viitoare ale acestora. Deopotrivă, discuțiile s-au axat pe necesitatea orientării activităților Consorțiului PfP în direcția creșterii contribuției la eforturile derulate în prezent la nivelul NATO în vederea consolidării programelor de parteneriat.
       În cadrul reuniunii, dr. Carmen Rîjnoveanu a prezentat activitățile Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG). De menționat că CSWG a finalizat elaborarea Curriculei Academice privind problematica contra-insurgenței (Counter-Insurgency Reference Curriculum), care urmează să fie implementată în perioada următoare în cadrul programele academiilor de apărare din state membre NATO și partenere.
       În cadrul reuniunii, a fost discutată posibilitatea ca România să găzduiască, în toamna anului 2018, reuniunea Comitetului Director Permanent (CSC) al Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate.
 
 
        În ziua de 23 noiembrie 2017, a avut loc Simpozionul "Anul 1917 la Buzău". Manifestarea a fost organizată de Divizia 2 Infanterie “Getica “ în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău. La reuniune au participat general-maior (ret.) dr. Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și colonel(ret.) Petre Otu, director adjunct al aceluiași institut și președinte al Comisiei Române de Istorie Militară.
       Cu acest prilej s-a dezvelit o placă comemorativa pe fațada Primariei Municipiului Buzău menționându-se că aici a funcționat Sediul Mareului Cartier General al armatei Române.

 
 
       În perioada 13-16 noiembrie 2017, delegația Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, compusă din dr. Petre Otu și dr. Carmen Rîjnoveanu, a efectuat o vizită de documentare la Institutul chinez de studii strategice internationale din Beijing.
       Cooperarea științifică între cele două institute este foarte bună, în 2018, împlinindu-se două decenii de relații bilaterale. Anual, alternativ, în Republica Populară Chineză și România, au loc întâlniri în cadrul cărora se face un larg schimb de vederi privind evoluțiile mediului internațional de securitate, cu precădere în Europa și în Asia.
      Anul acesta seminarul bilateral s-a concentrat asupra unor probleme extrem de importante cu o dinamică aparte: securitatea europeană în condițiile Brexit-ului și poziția României; inițiative privind cooperarea și securitatea în Europa centrală și de est și rolul Bucureștilor; China și noua ordine mondială; noul „drum al Mătăsii” și implicațiile sale economice globale; oportunitățile pentru România ale acestui proiect etc.
     Dialogul va continua și anul următor, când o delegație a Institutului chinez de studii strategice internaționale va efectua o vizită în România.
 
 
       În ziua de 7 noiembrie 2017, Institutul pentru Studii Politice de Apărare si Istorie Militară a primit vizita profesorilor și cursanților de la Programul postuniversitar de formare profesională  continuă „ Managementul educațional” din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.
      Cu acest prilej au fost prezentate:
 • Istoricul Institutului pentru Studii Politice de Apărare si Istorie Militară;
 • Organizarea și funcționarea acestuia;
 • Principalele direcții și programe de cercetare în domeniul securității naționale și internaționale, politici de apărare și istorie militară.
        În ziua de 20.10.2017, cerc. șt. dr. Alexandru Madgearu a prezentat o comunicare la conferința internațională „Interethnic relations in Transylvania. War and peace shaping the medieval life of central and south-eastern Europe”, organizată de: Secretariatul general al Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Complexul Național Muzeal „Astra”, Institutul de cercetări socio-umane al Academiei Române, Universitatea “Lucian Blaga”, Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Județeană Astra, Asociația pentru înfrumusețarea orașului Sibiu. Comunicarea a fost intitulată „Siege techniques applied by the army of Johannitsa, the emperor of Romanians and Bulgarians, between 1201 and 1207”. La conferința desfășurată în sălile Bibliotecii Astra au participat peste 20 de istorici și arheologi din România, Polonia, Bulgaria și Ucraina, majoritatea comunicărilor referindu-se la diverse piese de armament sau fortificații. A doua zi a fost efectuată o excursie de studii în Țara Bârsei (biserica fortificată de la Prejmer, biserica fortificată de la Rotbav, biserica și fortificația de la Feldioara), iar în ziua de 22.10 s-a vernisat la Casa Artelor din Sibiu (Muzeul Etnografic Astra) expoziția Amprenta săsească asupra „Țării de dincolo de pădure”.
 
Conferința Științifică Internațională
„100 de ani de la Congresul militarilor moldoveni: 20-27 octombrie 1917”
 
         În perioada 24-25 octombrie 2017 s-a desfășurat la Chișinău conferința internațională: Conferința Științifică Internațională: „100 de ani de la Congresul Militarilor Moldoveni: 20-27 octombrie 1917”
          Reuniunea a fost organizată de către Centrul de Istorie și Cultură Militară/Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară al Ministerului Apărării Naționale din România,  Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei.
         Conferința a abordat o problematică vastă referitoare la contextul politic și militar al anului 1917, consecințele evenimentelor din Rusia situația din Basarabia și evoluția procesului de renaștere națională, organizarea, desfășurarea și consecințele Congresului Militarilor Moldoveni, etc.
           Delegația Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a fost formată din: cc.șt. Petre Otu, director adjunct, cc.șt. Daniela Șișcanu, as.cc. Manuel Stănescu.
            La conferință s-a lansat lucrarea: „100 de ani de la deschiderea Frontului Românesc în Primul Război Mondial (1916-2016), aceasta fiind prezentată de comandor (r.) Gheorghe Vartic îngrijitorul ediției.
            Delegația română a participat și la activitățile ocazionate de ziua Armatei României de la Chișinău.  
 

 
SIMPOZION
25 octombrie - Ziua Armatei României

 
       Institutul pentru Studii Politice de Aparare și Istorie Militara a organizat in data de 24 octombrie 2017 un simpozion dedicat Zilei Armatei Romaniei. La activitate au participat cadre militare active si personal civil din structuri apartinand Ministerului Apararii Nationale.

    Programul a fost urmatorul:

Moderator: Dr. Mirel TARIUC

 
 • Centenarul bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz
  • colonel (r) dr. Vasile POPA
 • Semnificația Zilei de 25 octombrie
  • prof. univ. dr. Alexandru OȘCA
 • Acțiunile Armatei Române pentru eliberarea teritoriului național (23 august - 25 octombrie 1944)
  • cc.șt. Cerasela MOLDOVEANU
 • Acțiunile Armatei Române pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei (octombrie 1944-12 mai 1945)
  • cc.șt. Sorin CRISTESCU
 • Evoluția procesului de transformare a Armatei Române
  • cc.șt. Șerban CIOCULESCU
 • Prezentare de carte: Alexandru MADGEARU, „Note din războiul de reîntregire a neamului”
  • cc.șt. Alexandru Madgearu
 


SALONUL DE CARTE « POLEMOS”
 
Lansari de carte:
 • 100 de ani de la deschiderea Frontului Românesc în Primul Război Mondial (1916-2016) 
 • Intrarea Italiei în război (1915) și consecințele pentru România. 
​
  
 
IN MEMORIAM

         Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară anunță cu mare tristețe încetarea din viață a col (r) dr. Grigore Alexandrescu, teoretician militar reputat și coleg desăvârșit timp de un sfert de veac. Transmitem condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească. 
     


 
 

  

Conferința Internațională:

Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz în dinamica Primului Război Mondial.

(25-26 Septembrie 2017)

              Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară,  a organizat în perioada 25-27 septembrie conferința internațională: „Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz (1917) în dinamica Primului Război Mondial”. Reuniunea face parte din Programul național de comemorare a Centenarului Primului Război Mondial și de aniversare a Marii Uniri, adoptat prin H.G  82/2015  
  Mesajul Secretarului de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa a fost prezentat de general de brigadă Vasile Bucur, locțiitorul șefului Departamentului pentru politica de apărare și planificare. În mesaj s-a subliniat preocupările constante ale Ministerului Apărării Naționale pentru aniversarea Centenarului marilor bătălii din vara anului 1917 și a Marii Uniri din anul 1918.  De altfel, 2017 a fost declarat de guvernul României, „Anul Mărăști, Mărășești și Oituz-100”
             La manifestarea științifică au participat specialiști din Austria, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Grecia, Israel, Republica Moldova, Serbia și Ungaria. Din România, alături de reprezentanți ai instituției organizatoare, au prezentat comunicări cercetători de la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române, universitățile din București și Iași, Arhivele Naționale, Arhivele Naționale Militare Române, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” .
 În cele două zile au fost prezentate 19 comunicări, care au abordat o problematică variată: situația de pe Frontul oriental, în primul rând, din România, ca urmare a revoluției din Rusia (martie 1917);  evoluțiile politico-militare de pe frontul balcanic și de pe cel italian; intrarea Greciei în război; renașterea națională din Basarabia din anul 1917; inițiativa de pace a Papei Benedict al XV—lea etc.Conferința s-a încheiat cu o masă rotundă pe marginea noilor puncte de vedere asupra modului cum este reflectat în istoriografie  românească Primul Război Mondial.
            În ziua de 27 septembrie a.c oaspeții de peste hotare au vizitat Mausoleul de la Mărășești și au depus coroane de flori, în cadrul unei ceremonii militare. Activitatea s-a încheiat la Brigada 282 „Unirea Principatelor” din Focșani, unde s-a vizitat o expoziție de tehnică militară.

 
 
IN MEMORIAM


   Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară deplânge dispariția profesorului universitar dr. ZOE PETRE, eminent specialist în istoria antică. Suntem alături de domnul Dan Petre, directorul Institutului Diplomatic, și familia îndoliată.
 

 
 
Cel de-al 43-lea Congres Internațional de Istorie Militară
Douala, Camerun, 02-10 septembrie 2017
 
      În perioada 02-10 septembrie 2017, dr. Carmen Sorina Rîjnoveanu a participat la lucrările celui de-al 43-lea Congres Internațional de Istorie Militară care s-a desfășurat în Douala, Camerun. Tema Congresului din acest an a abordat problematica: „Războaiele Mondiale și coloniile în istorie”. Activitatea a fost organizată de Comisia Internațională de Istorie Militară și Comisia de Istorie Militară a Camerunului și s-a desfășurat sub înaltul patronaj al E.S Paul Biya, președintele și comandantul forțelor armate al Republicii Camerun. La eveniment au luat parte 120 participanți reprezentând delegații din 31 de țări.
      De menționat că dr. Rîjnoveanu deține funcția de membru al Biroului de conducere al Comisiei Internaționale de Istorie Militară pentru un mandat de 5 ani (2015- 2020).
       Programul științific al Congresului a inclus 16 secțiuni științifice, desfășurate în paralel, 4 sesiuni dedicate tinerilor doctoranzi, precum și reuniuni specializate, pe comitete de lucru, respectiv Comitetul de bibliografie, Comitetul de arhive și Comitetul de educație. Pe parcursul dezbaterilor au fost discutate și analizate subiecte reprezentative pentru înțelegerea caracterului și implicațiilor strategiilor de colonizare, a rolului coloniilor în timpul marilor războaie ale secolului XX, precum și a impactului colonizării asupra configurației de putere și a dinamicilor teritorial-politice din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.
      În ceea ce privește agenda de acțiuni viitoare, s-a hotărât organizarea Congresului International de Istorie Militară din anul 2018 la Ierusalim, Israel, în coordonarea Ministerului Forțelor Armate Israeliene. Tema Congresului va aborda problematica „Crearea de noi state și colapsul vechilor imperii în secolul XX”. Propunerea Israelului a fost motivată cu deosebire de faptul că în 2018 se vor împlini 70 de ani de la înființarea statului Israel, un eveniment de importanță definitorie pentru istoria acestei țări.

 
 

Masă rotundă:
Epopeea națională de la Mărăști, Mărășești și Oituz

  "În cadrul manifestărilor internaționale și naționale consacrate Centenarului Primului Război Mondial, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a susținut, în ziua de 16 august 2017, în cadrul cursurilor de vară ale Universității "Nicolae Iorga" de la Vălenii de Munte, masa rotundă "Epopea națională de la Mărăști, Mărășești, Oituz".
 
MIERCURI, 16 AUGUST 2017
Centrul Cultural al Orașului Vălenii de Munte
Ora 11.00  - 12.30
Masă rotundă:
Epopeea națională de la Mărăști, Mărășești și Oituz
Participă:
Dr. Petre Otu, director adjunct al Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară
Dr. Sergiu Iosipescu
Dr. Sorin Cristescu
Dr. Manuel Stănescu

 
 
 
       În perioada 29 mai -1 iunie a.c., s-a desfășurat, la Cercul Militar Național din București, a XVII-a reuniune a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace (PfP) al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate. Activitatea a fost organizată în parteneriat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din cadrul Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare și Colegiul Regal de Apărare al Danemarcei. Tema dezbătută a fost: The use of military forces in domestic affairs: Lessons of history, current issues and future developments.
         La activitate au participat 39 de experți din 20 de țări membre NATO și PfP.
 
        Lucrările conferinței au fost deschise de Secretarul de Stat pentru politica de apărare și planificare, domnul Mircea Dușa, care a subliniat importanța acestei manifestări științifice prin prisma relevanței deosebite a tematicii abordate, dar și a nivelului de reprezentare internațională. De asemenea, secretarul de stat a evidențiat contribuția activă a Ministerului Apărării Naționale la activitățile Consorțiului PfP și importanța participării cercetătorilor români la programele și proiectele științifice derulate sub egida acestuia.
 
          Grupul de Lucru privind Studierea Conflictelor reprezintă un forum internațional de prestigiu având ca principale obiective realizarea și încurajarea schimbului de idei, dialogului și cooperării științifice internaționale pe teme care privesc istoria militară, studierea războiului, dinamici internaționale și studii de securitate îmbinând, așadar, abordări istorice cu perspective actuale de analiză a mediului internațional. Grupul constituie, deopotrivă, o platformă importantă de consolidare a rețelelor de cooperare instituțională între statelele membre NATO și cele partenere, incluzând întreg spațiul euro-atlantic. 

           În cadrul reuniunii s-a decis ca președinția Grupului Studiul Conflictelor să fie asumată de cc.șt. dr. Carmen Rîjnoveanu din cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.
   
             


       În ziua de 19 mai 2017, la Cercul Militar Național din București a avut loc întâlnirea cu delegația Comisiei Israeliene de Istorie Militară, condusă de colonelul (r.) BENNY MICHELSOHN.
      Cu acest prilej s-au prezentat profilul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară și principalele direcții și domenii de cercetare. În acest context o importanță aparte o au activitățile consacrate Centenarului Războiului de Întregire și a Marii Uniri din 1918.
        De asemenea, s-au abordat problematica extinderii relațiilor de cooperare științifică dintre istoricii militari români și israelieni.


 
IN MEMORIAM


    Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară deplânge neașteptata și nedreapta dispariție dintre noi a eminentului istoric, bizantinist și sud-est europenist, profesorul Nicolae Șerban Tanașoca, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, și transmite îndoliatei familii adânca noastră compasiune. Vechi colaborator al institutului nostru, profesorul Tanașoca lasă amintirea unui om de aleasă cultură umanistă și înalt civism. Dumnezeu să-l odihnească!
      

 
  Masa rotundă:
Reorganizarea armatei române (1917) în relatarea căpitanului
Marcel Fontaine din Misiunea Militară Franceză

 
         În cadrul activităților consacrate Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri din anul 1918, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a organizat în ziua de 30 martie 2017, la Cercul Militar Național, masa rotundă: Reorganizarea armatei române (1917) în relatarea căpitanului Marcel Fontaine din Misiunea Militară Franceză.
       Marcel Fontaine a participat la refacerea armatei române, precum și la bătăliile din vara anului 1917. După încheierea activității în primăvara anului 1918, a revenit în România cu Misiunea Universitară Franceză, rămânând în țară până în anul 1948. Jurnalul său publicat de Editura Humanitas este un document important pentru înțelegerea situației României din anii 1917-1918.
         Cu acest prilej s-a vernisat expoziția: Pe fronturile „Marelui Război”. Marcel Fontaine – de la Verdun la Mărășești, organizată de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, ce conține donația de fotografii a legatarului testamentar a căpitanului Marcel Fontaine.
           La activitate au participat cercetători, cadre didactice universitare, ofițeri și subofițeri din garnizoana București.
 
Top