În ziua de 22 iunie, dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul institutului, a participat la conferința dedicată prezentării rezultatelor studiului cu tema: “The Transatlantic Relationship and the Biden Administration - Implications for the EU and Romania”. În deschiderea lucrărilor conferinței au luat cuvântul ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, general—locotenent Daniel Petrescu, general de brigadă Dorin–Corneliu Pleșcan, comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I” și domnul Hans Martin Sieg, director al Konrad Adenauer Stiftung. Evenimentul a avut loc în Aula Universității Naționale de Apărare “Carol I”.
Studiul este parte a proiectului de cercetare desfășurat în perioada aprilie-iunie 2021 de către Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning (CPCEW), în colaborare cu fundația Konrad Adenauer și se circumscrie unui proces de reflecție mai amplu menit să aducă un plus de cunoaștere în spațiul public cu privire la provocările și oportunitățile existente în relația transatlantică.
 
Rezultatele proiectului au fost prezentate participanților de către președintele CPCEW–Iulian Chifu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”–Dan Dungaciu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară–Carmen Sorina Rîjnoveanu și directorul CPCEW–Narciz Bălășoiu.


 
 
 


În ziua de 16 iunie a.c., Centrul de studii ruse și Sovietice „Florin Constantiniu” din cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române a organizat, în format on-line, conferința cu tema „80 de ani de la declanșarea războiului împotriva URSS”. Din partea Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară a participat dr. Manuel Stănescu, șef secție programe studii de istorie militară, cu o comunicare privind percepțiile reciproce româno-germane în preajma declanșării operațiunii „Barbarossa”. Au mai luat cuvântul: prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, dr. Constantin Corneanu, dr. Ion Constantin și dr. Alin Spânu. Activitatea a fost moderată de dr. Florin-Răzvan Mihai, cercetător în cadrul INST.

 


 
 


Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a organizat, în sistem hibrid, în data de 15 iunie 2021, la Sala de Marmură a Cercului Militar Național, masa rotundă: „140 Years of Romanian-Spanish Relations: From Diplomatic Recognition to an Alliance”.
Evenimentul a fost dedicat aniversării împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Regatul României și Regatul Spaniei, eveniment care a conferit noi valențe relațiilor istorice dintre cele două națiuni ce fac parte din marea familie a latinității. La eveniment au participat diplomați, istorici, militari, cercetători și experți din România și din Spania.
Au rostit alocuțiuni de deschidere doamna Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Excelența Sa, Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Spaniei în România și dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, director al Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară.
În cadrul reuniunii au fost vernisate și două expoziții de documente istorice și fotografii, organizate cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Arhivelor Naționale ale României.
În partea a doua a reuniunii a avut loc o masă rotundă, cu participarea Excelenței Sale, Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Spaniei în România, precum și a unor istorici, cercetători și experți din România și Spania, dezbaterile analizând, din perspectivă științifică, conexiunile și legăturile care, de-a lungul istoriei, și-au pus amprenta asupra destinului celor două națiuni.

 
 
 
Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a organizat, miercuri 28 aprilie, în sala Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Național, un eveniment aniversar dedicat Zilei Veteranilor de Război.
Invitatul de onoare a fost generalul-locotenent (ret.) Octavian Leru, alături de care au participat și reprezentanți ai Asociațiilor Naționale ale Veteranilor de Război și Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, istorici, cercetători și experți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, precum și personalități ale mediului academic și ale societății civile.
În deschiderea evenimentului, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații publice, Simona Cojocaru, a apreciat însemnătatea spiritului de sacrificiu de care au dat dovadă cei care au luptat în cele două războaie mondiale și care au plătit cu prețul vieții loialitatea față de națiunea română și i-a asigurat pe cei prezenți de întreaga recunoștință și prețuire. „Este un moment de adâncă emoție. Suntem alături de eroii noștri, iar acțiunile de asistență umanitară pe care MApN le desfășoară constant sunt o modalitate de a ne exprima recunoștința pentru dedicația și patriotismul cu care veteranii au servit țara neclintit”, a subliniat secretarul de stat. La rândul său, dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, a subliniat obligația morală pe care tânăra generație o are față de cei care au demonstrat prin lupta lor o veritabilă școală a patriotismului, a demnității și a onoarei.
Cu acest prilej a fost vernisată o expoziție cu imagini reprezentând participarea Armatei României la cel de-Al Doilea Război Mondial și au fost înmânate veteranilor de război câteva din ultimele numere ale Revistei de istorie militară. De asemenea, Asociația „Tradiția Militară” a oferit un interesant moment de reconstituire istorică.
În partea a doua a reuniunii a avut loc masa rotundă cu tema „80 de ani de la intrarea României în război. Cinstire memoriei Veteranilor”, moderată de dr. Manuel Stănescu, șeful secției de istorie militară din cadrul ISPAIM. În cadrul dezbaterilor, veteranii de război și cei prezenți au evocat necesitatea cunoașterii participării Armatei române la ultima conflagrație mondială și au subliniat importanța cinstirii memoriei celor care au ales sacrificiul suprem pentru țară.
Ziua Veteranilor de Război se sărbătorește în fiecare an la 29 aprilie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

 
 
 
În ziua de 15 aprilie 2021, s-a desfășurat reuniunea Comitetului Permanent al Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate. La activitate a participat dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul institutului și președinte al Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului PfP. În cadrul discuțiilor a fost evaluat stadiul implementării activităților planificate în cursul anului 2020 la nivelul Consorțiului PfP, în condițiile menținerii restricțiilor pandemice și a fost agreată agenda de acțiuni pentru perioada următoare.
Dr. Rîjnoveanu a prezentat stadiul pregătirii conferinței anuale a CSWG care se va desfășura la Kosice, în Slovacia, în perioada 27 septembrie -1 octombrie 2021.
 
 
În data de 14 aprilie a.c. a avut loc masa rotundă cu tema ”Looking Forward Ukraine: The Future of Security Cooperation Between Ukraine, NATO and the EU”. Activitatea a fost organizată de către Organizația transatlantică letonă (Latvian Transatlantic Organisation), în cooperare cu Forumul de securitate de la Kiev (Kyiv Security Forum). Din partea Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară a participat, prin intermediul platformei ZOOM, dr. Daniela Șișcanu.
Au fost discutate o serie de subiecte legate de realizarea reformelor și provocările cu care se confruntă Ucraina în implementarea lor, precum și strategiile care ar trebui dezvoltate de Kiev pentru a se apropia de standardele necesare pentru accederea în UE și NATO. De asemenea, s-a discutat despre ce așteptări are Ucraina de la NATO și UE, ambele organizații fiind considerate drept principalii garanți ai asigurării securității și apărării statului ucrainean.
 
 
Pe data de 7 aprilie 2021, a avut loc prin intermediul platformei online Zoom conferința științifică “Dilema strategică a Mării Negre”, organizată de Centrul de Studii Globale al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu și Fundația Universitară a Mării Negre Mircea Maliţa.
Din partea ISPAIM a participat dr. Șerban Filip Cioculescu, cercetător științific gradul II.
Acesta a prezentat comunicarea: "Canalul Istanbul: un game changer în arhitectura de securitate a regiunii Marii Negre sau o decizie (controversată) de politică internă a regimului Erdogan?"
S-au discutat aspecte referitoare la arhitectura de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe politica externă și de apărare a Turciei, interesele geopolitice ale Federației Ruse în regiune și situarea României față de evoluțiile respective.
 

 
 
 

În ziua de 17 martie 2021, a avut loc întâlnirea de lucru dintre dr. Carmen-Sorina Rijnoveanu, directorul institutului, și dr. Pawel Hut, directorul Departamentului de educație, cultură și tradiții din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Polonia.

Au fost discutate aspecte ale cooperării științifice bilaterale și au fost evaluate posibilitățile de dezvoltare, în perioada următoare, a unor initiative comune pe linia cercetării în domeniul istoriei militare. S-a stabilit organizarea, în cursul acestui an, a unei reuniuni de lucru în format zoom pentru a analiza modalitățile practice de  pregătire a unor activități comune. La discuții au mai participat dr. Manuel Stănescu, șeful secției de istorie militară, dr. Daniela Șișcanu, cercetător în cadrul institutului, precum și dr. Anna Konieczna, curator în cadrul Bibliotecii Militare Centrale din Varșovia, și colonel Jerzy Jankowski, atașatul militar al Republicii Polonia în România.

 
Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară și Institutul Polonez din București au organizat miercuri, 17 martie 2021, în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, în format hibrid, Conferința științifică internațională „Centenarul alianței militare româno-poloneze”.
Evenimentul a fost deschis de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale și Maciej Lang, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în România împreună cu directorii celor două institute - Carmen-Sorina Rîjnoveanu, director al Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară și Natalia Mosor, director al Institutului Polonez din București, respectiv istorici, cercetători și experți din România și Polonia.
Au participat istorici, cercetători și specialiști în domeniul istoriei militare din România și Polonia. În cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de apariții editoriale de excepție: un prim volum dintr-o serie de culegeri de documente referitoare la relațiile româno-polone, un album conținând facsimile ale documentelor originale semnate în cadrul alianței, alături de numeroase fotografii inedite, precum și un număr comun al Revistei de Istorie Militară, toate dedicate relațiilor româno-polone în perioada interbelică. De asemenea, în cadrul activității, au fost prezentate trei expoziții de fotografie și documente dedicate problematicii alianței române-polone.
În partea a doua a reuniunii a avut loc o masă rotundă, moderată de colonel (r) dr. Petre Otu și dr. Manuel Stănescu, dezbaterile analizând și oferind noi perspective de cunoaștere și înțelegere a dinamicilor de evoluție dintre cele două țări și a rolului alianței defensive româno-polone în ansamblul securității regionale.

 
 

Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a organizat joi, 4 martie 2021, în format online, masa rotundă cu tema: “Perspective şi direcţii noi pentru Alianţa Nord-Atlantică în perioada post-pandemică”.
Lucrările dezbaterii au fost deschise de doamna Simona Cojocaru, secretar de stat pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Ministerul Apărării Naționale.
Aspectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat problematici de actualitate și preocupări legate de provocările la adresa Alianței Nord-Atlantice, imperative și realități strategice. Au fost discutate și noile coordonate impuse de criza post-coronavirus în contextul dezbaterilor care urmează la nivelul NATO, cu referire la summit-ul din acest an, Agenda 2030 și noul concept strategic.
Această inițiativă a Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară deschide un ciclu de dezbateri pe teme de actualitate legate de domeniul securitate și apărare.
 
 

În data de 3 martie a.c., Statul Major al Apărării, prin filiala Iași a Muzeului Militar Național „regele Ferdinand I”, a organizat conferința-semnal „Centenarul încheierii Convenției de alianță defensivă între România și Polonia, 3 martie 1921”. „Din partea Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară au participat, prin intermediul platformei online ZOOM, dr. Manuel Stănescu, șef secție programe studii de istorie militară și cercetător științific dr. Daniela Șișcanu”.

 

 
 

 
În ziua de 26 februarie 2021, a avut loc ședința biroului de conducere al Comisiei Internaționale de Istorie Militară (ICMH). La lucrări a participat dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul institutului, care deține funcția de membru al acestui organism de conducere din 2015. Ședințele se desfășoară periodic pentru a discuta chestiuni legate de agenda de activități a ICMH și proiectele de viitor.
 
 

 
Pe data de 23 februarie 2021 a avut loc, prin intermediul platformei online ZOOM, întâlnirea de lucru dintre directorul ISPAIM, dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu și directorul Centrului de Istorie Militară și Științe Sociale din Potsdam, comandor Jorg Hillmann. Au fost discutate aspecte legate de organizarea conferinței anuale a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate, grup prezidat de România prin dr. Rîjnoveanu. Conferința anuală este planificată să se desfășoare în cursul acestui an, la Kosice, în organizarea Germaniei și Slovaciei. În cursul discuțiilor, a fost analizată posibilitatea replanificării activității datorită restricțiilor impuse de criza pandemică.

 
 

 
Pe data de 16 februarie 2021 a avut loc, prin intermediul platformei online ZOOM, conferința “Cum răspundem la crizele de securitate națională?”, în organizarea Monitorului Apărării și Securității în parteneriat cu Mediafax și Aleph Media.

Din partea ISPAIM au participat cercetătorii științifici dr. Șerban Filip Cioculescu și Sorin-Vasile Negoiță.
 
În ziua de 11 februarie, a avut loc autoevaluarea pe anul 2020 a Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară. La activitate a participat general de brigadă dr. Eduard Simion, locțiitorul șefului Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale.

A fost analizată activitatea științifică a institutului în domeniile de competență - securitate națională și internațională, politică de apărare și istoria militară și prioritățile pentru anul 2021.
 
 
În data de 22 ianuarie a.c., la invitaţia redacţiei revistei Historia, dr. Manuel Stănescu a participat, prin intermediul platformei ZOOM, la dezbaterea cu tema „Relaţiile româno-germane la începutul guvernării Ion Antonescu, septembrie 1940-ianuarie 1941”. În cadrul discuţiei au fost evidenţiate rolul şi locul României în planurile strategice germane proiectate pentru vara anului 1941.
 
Pe data de 14 ianuarie 2021 a avut loc, prin intermediul platformei online ZOOM, conferința “Relațiile Chinei cu Occidentul”, în organizarea Institutului Diplomatic Român.
Din partea ISPAIM a participat dr. Șerban Filip Cioculescu, cercetător științific gradul II.
 
Pe data de 13 ianuarie 2021 a avut loc o dezbatere privind relațiile actuale ale Turciei cu Occidentul. Reuniunea a fost organizată de Institutul Diplomatic Român și s-a desfășurat în format online, prin intermediul platformei ZOOM.
Din partea ISPAIM au participat dr. Daniela Șișcanu și dr. Șerban Pavelescu.
Top