Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

„Smaranda Brăescu – 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la parașutism (1932)”
18.04.2022


„Smaranda Brăescu – 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la parașutism (1932)”
Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a organizat, în ziua de 18 aprilie 2022, reuniunea omagială dedicată Smarandei Brăescu. Manifestarea științifică a fost prilejuită de marcarea a două evenimente importante din viața și cariera Smarandei Brăescu: 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial de altitudine la saltul cu parașuta (19 mai 1932).
Anul 2022 a fost declarat prin lege „Anul Smaranda Brăescu” (Legea nr. 19/2022).
Alocuțiunile de deschidere ale reuniunii au fost rostite de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din Ministerul Apărării Naționale, și de dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, director al Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară.
În discursul său, secretarul de stat a subliniat importanța omagierii Smarandei Brăescu, ”o femeie remarcabilă, care prin ambiție, voință, perseverență și, mai ales, prin dragostea și loialitatea față de țară a devenit o sursă de inspirație pentru noi cei de astăzi dar, și mai important, pentru generațiile viitoare”.
La eveniment au participat istorici, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor de profil, precum și studenți membri ai Asociației studenților de istorie „Dacia”. Printre participanți s-a aflat și prof. univ. dr. Tudor Sireteanu, nepotul Smarandei Brăescu.
Manifestarea a oferit un cadru de discuții și dezbateri privind cariera și personalitatea Smarandei Brăescu, a cărei viață s-a remarcat prin recorduri absolute în domeniul parașutismului și prin realizări remarcabile pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, ca aviator în Escadrila Albă.
Smaranda Brăescu reprezintă un simbol al emancipării femeii în perioada interbelică, o sursă de inspirație pentru recunoașterea contribuției femeii la eforturile naționale de apărare