Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Conferința internațională „Războaiele de independență, diplomație și societate. Noi perspective și abordări ale Problemei Orientale 1875-1878”
09.05.2022


 
În perioada 9-10 mai 2022, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a organizat conferința internațională „Războaiele de independență, diplomație și societate. Noi perspective și abordări ale Problemei Orientale 1875-1878”, dedicată sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României.
Deschiderea lucrărilor a avut loc în prezența ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu, și a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul MApN, Simona Cojocaru.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a reliefat, în discursul său, rolul armatei române, angajată în ample operațiuni militare pe frontul din Balcani, și devotamentul soldaților români care au contribuit, prin sacrificiul lor, la realizarea marelui ideal de la 1877.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a reiterat faptul că independența de stat a României a reprezentat un efort comun al armatei, diplomației și societății, apreciind pe această cale eforturile de integrare a cercetării istorice românești în circuitul mai larg al istoriografiei internaționale și importanța menținerii dialogului și cooperării științifice.
În deschiderea lucrărilor au mai luat cuvântul Iulian Chifu, consilier de stat al prim-ministrului României, general-maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, și dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară.
Conferința a reunit reputați istorici și specialiști din numeroase institute de cercetare și universități de prestigiu atât din țară, cât și din Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Turcia.