Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Masa rotundă Take Ionescu – viziune și destin. 100 de ani de la moartea marelui om politic și diplomat
16.06.2022


Masa rotundă Take Ionescu – viziune și destin.
100 de ani de la moartea marelui om politic și diplomat
 
 
Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a organizat, în ziua de 16 iunie 2022, reuniunea omagială, în format hibrid: Take Ionescu – viziune și destin. 100 de ani de la moartea marelui om politic și diplomat”. Evenimentul a fost pregătit ca parte a manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol de la moartea lui Take Ionescu, personalitate istorică reprezentativă care a marcat, în mod definitoriu, politica externă și de securitate a României la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Manifestarea științifică a reunit istorici, profesori și cercetători de la instituții de profil din țară, din mediul academic și militar, precum și studenți, membri ai „Asociației Dacia”, de la Facultatea de Istorie din București.
Alocuțiunile de deschidere din cadrul reuniunii au fost rostite de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, și Dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară. În discursul său, doamna secretar de stat a subliniat importanța omagierii lui Take Ionescu, a cărui viziune privind cooperarea regională, securitatea colectivă și importanța sistemului de alianțe a influențat în mod hotărâtor gândirea strategică și agenda de securitate a României interbelice. Domnia sa a evidențiat necesitatea menținerii și dezvoltării dialogului științific, care să ne permită o mai bună cunoaștere a trecutului și a rolului jucat de marile personalități ale istoriei noastre.
În cadrul activității, a fost lansat un album omagial dedicat lui Take Ionescu și a fost vernisată o expoziție în onoarea marelui diplomat. Partea a doua a acestei manifestări științifice a inclus o serie de prelegeri și dezbateri, în cadrul căreia au fost evocate și analizate atât aspecte ale personalității omului politic Take Ionescu, cât și viziunea și proiectele acestuia în domeniul politicii externe și de securitate.