Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Congres Internaţional de Studii Bizantine
22.08.2022


În perioada 22-27 august 2022 s-a desfăşurat la Venezia şi Padova al 24-lea Congres Internaţional de Studii Bizantine, cu tema generală „Byzantium - Bridge between Worlds”. Din partea ISPAIM a participat cercetătorul ştiinţific grad I dr. Alexandru Madgearu, care a prezentat comunicarea „The Danube Mouths Region During the Reign of Michael VIII Palaiologos”.
Congresele sunt organizate de Asociaţia Internaţională de Studii Bizantine, la care România este afiliată prin Societatea Română de Studii Bizantine. Primul congres s-a ţinut la Bucureşti în 1924, la iniţiativa lui Nicolae Iorga, iar în 1971 s-a desfăşurat tot la Bucureşti al 14-lea congres.
La activitate au participat aproximativ 1000 de cercetători, istorici şi specialişti în studii sud-est şi est-europene din 30 de ţări. Discuţiile au prilejuit numeroase şi variate schimburi de idei între oameni de ştiinţă din majoritatea statelor europene şi de pe alte continente, referitoare la acea civilizaţie bizantină care a marcat în mod durabil evoluţia Europei Orientale şi a spaţiului mediteraneean.
S-a aprobat ca următorul congres să se desfăşoare la Viena, în august 2026, având ca temă generală „Byzantium beyond Byzantium”.