Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Cel de-al 47-lea Congres internațional de istorie militară, organizat în Wrocław-Opole, Polonia.
28.08.2022


În perioada 28 august-2 septembrie 2022 s-au desfășurat lucrările celui de-al 47-lea Congres internațional de istorie militară, organizat în Wrocław-Opole, Polonia. Tema congresului a abordat subiectul: „Apărarea frontierelor în istoria militară, din Evul Mediu până în prezent”. Din partea institutului a participat o delegație formată din dr. Manuel Stănescu, directorul adjunct al ISPAIM și Vlad Gheorghiță, asistent de cercetare în cadrul secției de istorie militară. Dr. Stănescu a prezentat comunicarea intitulată: „War at the Borders. German-Romanian Defensive Battles against the Red Army, April-May 1944”, iar Vlad Gheorghiță a contribuit cu lucrarea: „Romania and Poland: An Alliance for the Defence of the Eastern Borders, 1921-1939”.
Congresul, la care au luat parte peste 100 de participanți din 26 de țări, a fost organizat de către Comisia Poloneză de Istorie Militară, cu sprijinul Universității din Wrocław, al Universității din Opole și al Universității Militare a Forțelor Terestre „General Tadeusz Kościuszko”.
Discuțiile au facilitat un interesant schimb de idei privind problematica apărării frontierelor, a provocărilor și lecțiilor trecutului. Prezența la congres a permis stabilirea și dezvoltarea de contacte cu reprezentanții institutelor de istorie militară din statele participante, inclusiv prin tratarea unor potențiale proiecte științifice de cooperare bilaterală.