Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Comemorarea mareșalului Constantin Prezan, la 80 de ani de la trecerea în eternitate
27.08.2023


În ziua de 27 august 2023, colegii noștri cercetători, drd. Tudor Vișan-Miu și Vlad-Cristian Gheorghiță, au participat la comemorarea mareșalului Constantin Prezan, la 80 de ani de la trecerea în eternitate. Manifestarea s-a desfășurat în comuna Dumești din județul Vaslui, unde, în satul Schinetea, se află conacul și locul de veci al mareșalului Constantin Prezan.
Mareșalul Constantin Prezan (1861-1943) a fost o personalitate emblematică a istoriei militare românești și a Războiului de Întregire. La începutul războiului, în august 1916, s-a distins, în fruntea Armatei a 4-a de Nord, în apărarea trecătorilor Carpaților Orientali. A fost comandantul Marelui Cartier General în timpul bătăliilor eroice din 1917, în Moldova, și în campania din 1919 pentru apărarea granițelor României întregite. Devenit o „legendă vie”, Prezan s-a bucurat de numeroase onoruri, iar în 1930 i-a fost acordată demnitatea de Mareșal al Armatei Române.
Felicităm organizatorii pentru eforturile depuse! Veșnică recunoștință celor care au luptat pentru unitatea națiunii române!