Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Simpozion științific intitulat „Relațiile politico-militare româno-turce la centenarul Republicii Turcia”
31.10.2023


În ziua de 31 octombrie, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, împreună cu Institutul de istorie militară „Fatih” din Istanbul, a organizat la Palatul Cercului Militar Național, simpozionul științific intitulat „Relațiile politico-militare româno-turce la centenarul Republicii Turcia”.
În deschiderea lucrărilor au luat cuvântul Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia în România și dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul ISPAIM.
Parte a unei serii de evenimente științifice bilaterale în domeniul istoriei militare, simpozionul și-a propus să ofere istoricilor și specialiștilor un cadru de dialog și dezbateri privind aniversarea unui dublu eveniment istoric: fondarea Republicii Turcia și centenarul relațiilor militare dintre România și noul stat modern turc. Cu această ocazie, a fost lansată o serie de proiecte editoriale și a fost vernisată o expoziție dedicată momentului aniversar.
În partea a doua a simpozionului a avut loc masa rotundă cu tema „Relațiile politico-militare româno-turce la centenarul Republicii Turcia”. Dezbaterile au abordat și analizat diferite aspecte politice, militare, diplomatice și sociale care au fundamentat și influențat relațiile bilaterale de-a lungul istoriei.
La activitate au participat reputați istorici și specialiști din institute arhivistice și de cercetare, muzee și universități de prestigiu atât din țară, cât și din Republica Turcia.
Evenimentul este rezultatul cooperării științifice dintre Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM) și Institutul de Istorie Militară „Fatih” care a contribuit, de-a lungul anilor, la construirea unei platforme consolidate de cunoaștere și la dezvoltarea unor direcții importante de cercetare în domeniul istoriei militare.
Mulțumim partenerilor noștri care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment științific: Editura Militară, Arhivele Naționale, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, Arhivele Militare Naționale Române.