Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

Conferința Internațională „NATO - 75 years of Collective Defence. Understanding the Past to Approach the Future”
02.04.2024


Conferința Internațională
„Alianța Nord-Atlantică – 75 de ani de apărare colectivă.
Semnificații istorice și lecții învățate”

 
 
În perioada 2-4 aprilie, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM), a organizat, la Palatul Cercului Militar Național, conferința internațională intitulată „NATO - 75 years of Collective Defence. Understanding the Past to Approach the Future”. Activitatea s-a desfășurat sub egida Ministerului Apărării Naționale, în coordonarea Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale.

Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 75 ani de la crearea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Conferința și-a propus să ofere o platformă pentru aprofundarea dialogului științific și a dezbaterilor privind originile, procesul de înființare, istoricul și evoluția NATO, cu scopul de a contribui la o mai bună înțelegere a importanței rolului și misiunilor celei mai puternice și longevive alianțe din istorie. 

Manifestarea a reunit reputați istorici și specialiști în relații internaționale din centre de cercetare și universități de prestigiu atât din țară, cât și din străinătate, printre care se numără universitățile George Washington, Harvard, Oxford, Science Po, King’s College, London School of Economics, Universitatea Complutense din Madrid, Colegiul NATO de la Roma, Universitatea din Padova etc. De asemenea, au participat cercetători din institute militare din Germania, Turcia, Polonia, Olanda, Letonia, și a centrelor universitare din Cluj, București și Iași. La conferință au fost reprezentate 13 state membre ale NATO – Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.     Important de subliniat că, dincolo de faptul că reuniunea reprezintă o platformă extinsă de dialog științific, astfel de evenimente contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării interinstituționale, creșterea colaborării și întărirea legăturilor pe dimensiunea cercetării în domeniul istoriei militare și studiilor de securitate.  

Dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, a subliniat necesitatea promovării dialogului interdisciplinar care să aducă împreună istorici, istorici militari, cercetători și experți în științe politice și relații internaționale. Un astfel de dialog este cu deosebire necesar oferind posibilitatea unui cadru extins de dezbatere și analiză a unor dosare istorice cu deosebire relevante pentru înțelegerea multora dintre realitățile militar-strategice actuale. 

Comunicările susținute în cadrul conferinței au abordat problematici precum originile Alianței Nord-Atlantice, rolul, evoluția și politicile NATO în timpul și după încheierea Războiului Rece, raporturile dintre NATO și statele membre ale Tratatului de la Varșovia, relațiile dintre NATO și Federația Rusă, precum și subiecte care țin de contextul actual de securitate.

Discuțiile au evidențiat nevoia de cunoaștere și înțelegere a rolului Alianței Nord-Atlantice, a rațiunilor care au stat la baza creării NATO, precum și a necesității consolidării acesteia pentru a răspunde eficient marilor provocări militare cu care se confruntă spațiul euro-atlantic, având în vedere dinamica geopolitică actuală. A fost subliniat faptul că Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii, ceea ce impune reconsiderarea întregii gândiri militar-strategice. Una dintre concluziile conferinței a fost aceea că Alianța Nord-Atlantică trebuie să se adapteze rapid noilor evoluții de securitate, iar în acest context, cunoașterea și înțelegerea istoriei ultimilor 75 de ani este esențială, în special din perspectiva înțelegerilor conceptelor cheie ale apărării și descurajării, relevanța articolului 5 al apărării colective, dinamica structurii de forțe, problematica planificării militare și politica nucleară.

Lucrările conferinței au fost deschise de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, și de generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării.